1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 

The Public accounting group Fiteco was willing to get its head office and its local branch together in only one area, situated in the suburb of Laval. We decided to go further and to design a single building, so the construction would cost less, the environmental impact of the building would be reduced and the internal organization would be optimized.
On the first floor are situated all the common facilities. The local branch settled down on the second floor and the head office on the third and last floor. The heart of the building is composed of an atrium and two cores of services (staircase, elevators, restrooms, photocopy room…). Interior is kept in white, floors in light grey; only the setting of the ceiling lights creates a noticeable graphisme. The air conditioning system running all around each floor at the ceiling along the façade, a uniform positioning of the power sockets, and the moveable dividing (non load-bearing) walls give its versatility to the building. Therefore the neutrality of the working environment doesn’t interfere with the worker’s concentration.
The whole building is hatched with a 60 woof. Every little detail follows this implacable rhythm. Only the mirror polished stainless steel sheets and the reflecting glass of the outer shell break with the strictness of the interior that reflects in itself the rigor of the company. The folded envelope offers, all year long, the reflection of the surrounding nature and the changing light of the seasons.rhythm. Only the mirror polished stainless steel sheets and the reflecting glass of the outer shell break with the strictness of the interior that reflects in itself the rigor of the company. The folded envelope offers, all year long, the reflection of the surrounding nature and the changing light of the seasons.


Client FITECO Group
 
Location : Rue Albert Einstein, Changé (53), France
 
Budget : € 2 500 000 excluding all tax
 
Net floor area: 1998 sqm
 
Team:
Architects > Colboc Franzen & Associés and SARL J.B. Colboc
Project manager > Géraud Pin-Barras
Project team > Ulrich Faudry, Jean-Pierre Pommerol, Aesa Windels
Mission > Basic studies + OPC + economist
 
Beginning of studies: June 2007
 
Delivery date: February 2010
 
Photographer: Cécile Septet


SIMILAR PROJECTS
neighbourhood centre arbrisseau colboc franzen

Neighbourhood centre of L'Arbrisseau

colboc franzen indoor athletics stadium nantes

Indoor athletics stadium in Nantes

colbco franzen childcare centre lomme

Childcare centre in Lomme